Katsaus kuluneeseen vuoteen 2004

Yleistä

Vuosi 2004 oli Indie Filmsille hyvä, loistava, keskinkertainen, aivan paska tai sitten jossakin määrin kaikkea edellistä. Yhtiön toiminta oli toisinaan aktiivista ja toisinaan passiivista. Perusmenoa alusta loppuun.

Elokuvat sun muut liikkuvan kuvan systeemit

Loppuvuodesta 2003 valmistunut Jan Anderssonin elokuva Nenäliinoja myytävänä palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuussa Jameson-palkinnolla. Elokuvasta on valmistettu kaksi 35mm kopiota (iso käsi AVEK:lle ja SES:lle).Opetusministeriö myönsi filmille elokuvataiteen laatutuen elokuussa 2004. Kansainvälisiä festivaaliesityksiä elokuvalla on ollut kaikilla mantereilla niin paljon, että yhtiömme pr-osato on jo aikoja sitten pudonnut laskuista. Ulkomaisilta festivaaleilta elokuva ei ole saanut toistaiseksi palkintoja. Yhteistyössä Måndag Oy:n ja Hansaprintin kanssa elokuvasta valmistettiin promootiojakeluun tarkoitettu DVD (painos 5000 kpl.) DVD valmistui syksyllä 2004. Samaan aikaan julkaistiin elokuvan 7″ kuvaviinylisoundtrack, joka on saanut ainakin Rumba-lehdessä erittäin kiittävät arvostelut. Jan Andersson työryhmineen jatkoi aktiivista yhteistyötä Cleaning Women -yhtyeen kanssa myös Nenäliinoja myytävänä -elokuvan jälkeen. Animoitu musiikkivideo Teknigrad valmistui kesällä 2004 – Indie Films EI osallistunut kyseisen videon tuotantoon.

Vuonna 2003 työstetty DVD Eläkeläiset-yhtyeen kymmenvuotisesta urasta osoittautui myynti- ja arvostelumenestykseksi. Kotimaassa DVD:tä on myyty tähän mennessä yli 3000 kappaletta ja se palkittiin Femma-palkinnolla alkutalvesta 2004. DVD oli myös Emma-ehdokkaana, mutta pääpotin siellä korjasi Don Huonot.

Herra Ed Grain tuotti ja ohjasi menneenä vuonna musiikkivideot Enthwine, Northern, Sonata Arctica ja Children Of Bodom -yhtyeille. Kolme viimeksimainittua ovat tuttuja suomen singlelistan ykköspaikoilta ja ensimmäinenkin ansioitui listasijoituksella. Syksyn listaykkösenä keikkunut Children Of Bodomin Trashed… DVD-sinkku sisälsi Edin mainion sekoilupotpurrin Trashed and Lost in Helsinki. Kaikki edellämainitut toteutettiin yhteistyössä Spin Farm Recordsin kanssa, paitsi Sonata Arctica, jonka viulut maksoi saksalainen Nuclear Blast.

Max Power ohjasi The Hypnomen yhtyeen Busting Out -videon, jota ei ole näytetty juuri missään.

Rokkipuolen kuvatallennushommina ravimme narulle Children Of Bodomin, Eläkeläisten, Pelle Miljoonan eri yhtyeiden ja Kantri-Anteron konserttiesityksiä. Kameroita oli paikalla 2-8. Niistä suurin osa oli käytösssä.

Aivan tuhannen pitkään hautunut Tango Finlandia -animaatiomusikaali sai tuotantopotkua Suomen elokuvasäätiöltä siinä määrin, että elokuva valmistuu syksyksi 2005. Vuoden 2004 aikana äänitettiin elokuvan musiikki ja tehtiin ensimmäiset koekuvaukset. Tuotantoa suunniteltiin myös.

Jan Anderssonin Omituinen pienokainen -elokuvan käsikirjoituksen toistaiseksi viimeisin versio valmistui dramaturgi Tove Idströmin kätilöimänä. Elokuvan tulevaisuus häämöttänee lähitulevaisuudessa.

Hankikanto ja musiikkijulkaisut

Hankikantotuotanto lyheni levymerkkinä käytännön systä pelkäksi Hankikannoksi. Merkin levyt saatiin loppuvuodesta 2004 Supersoundsin jakeluun, joten niitä pitäisi löytyä kaikista Suomen levykaupoista ainakin tilaamalla. Sakilaisten Stadin kundi -CD myytäneen loppuun vuoden 2005 ensimmäisellä puoliskolla.

Hankikanto julkaisi vuonna 2004 kolme CD-äänitettä (Cleaning Womenin Hankerchifs For Sale -soundtrack oli Indie Filmsin julkaisu – HKT-koodista huolimatta). Äänittet olivat:
– Lauri Hannu: Vegetable Guitar Vol. I
– The Partylandmen: Manitoba Motorway
– Jouni Joronen: The Legmaster
Lauri Hannun CD valittiin Aamulehdessä yhdeksi vuoden 2004 parhaista jazz-levyistä.

Henkilöstöpolitiikkaa

Yhtiön palveluksesa piipahti vuoden 2004 aikana reippaasti toistakymmentä pätkätyöläistä. Heille suuri kiitos hienosti hoidetuista työnpätkistä. Kakkaa palkkaa mutta hieno meininki eli perus.

Leikkaaja/kuvaaja/ohjaaja Ykä Järvinen oli yhtiön vakitusessa palveluksessa puoli vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi MTV3-yhtiön palvelukseeen. Ykä jatkaa Indie Films crewin tukijalkana myös tulevissa projekteissamme freelance-pohjalta. (Ja jos ei jatka niin sittenpä uiskentelemme pississä.)

Nicolas Schevin kuvataideakatemiasta käväisi työharjoittelussa syksyllä 2004 ja pyöräytti kuin tuosta vain Indie Filmsin yhtiötunnuksen sekä pari mallikasta animaatiota rakkaalle Radio Helsingillemme.

Roinaa ja rompetta sekä toimitilasysteemeitä

Firman kalusto täydenyi Sony PDX10p-videokameralla, Mac G5-tietskarilla ja muutamalla mahtavalla ohjelmahankinnalla. Kallista vinoilua.

Uudenmaankadulla sijaitsevasta toimitilastamme luovuimme hetkellisesti tarpeettomana ja liian kalliina kesäkuun lopussa 2004. Lokakuun alusta alkaen pieni mutta viihtyisä edit/askartelutilamme on sijainnut Helsingin Kalliossa.

Ulkomailla yötä

Yhtiön toimisto vietti kuluneesta vuodesta noin neljänneksen Thaimaa-nimiseen itäkeskukseen globalisoituneena ja hyvä niin. Päätoimipiste sijaitsi tuttuun tapaan pohjoisen viileässä Chiang Maissa. Siellä puuhattiin sitten kuulkaapas kaiken ja laista. Loppuvuodesta 2004 mukana perustoimiston repussa kulki 17,5 metriä erilaisia sähköjohtoja. Mitattu on. Partakoneen kierrpiuha ei ole mukana laskuissa.

Ulkomaisilla festivaaleilla yhtiön edustajia nähtiin ainakin Thaimaan Bangkokissa, Saksan Hampurissa ja Erlangenissa, Tsekin Trebonissa ja Islannin Reykjavikissa. Yhdysvaltojen New Yorkissa porukka toilaili välilaskun merkeissä ihan vaan kehittelyn kannalta.

Erlangenin Comic-saloon sajakuvatapahtumassa esitettiin Indie Filmsin tuotanto lähes kokonaisuudessaan. Tapahtuman toinen animaatio-feature oli Bill Plympton -retrospektiivi. Bill P. oli paikalla edustamassa itseään ja Tomi R. Indie Filmsiä.

Satunnaista pöhköilyä

Tero Tolvanen ja Tomi Riionheimo sekä Ykä Järvinen IF-joukkiosta osallistuivat kesällä Sami Hantulan Poloiset-elokuvien kuvauksiin. Kaksi ensimmäistä näyttelijöinä ja viimeksimainittu äänittäjänä. Lopputuloksia odotamme innolla.

Yhtiön muu toiminta

Indie Films Oy:n muu toiminta käsitti vuonna 2004 lähinnä Eläkeläiset-yhtyeen oheistuotekaupan toteutus- ja suunnittelutoimia sekä Tomi Riionheimon graafiseen suunnitteluun ja sarjakuvaviihteilyyn liittyviä operaatioita.

Yhtiön internet-sivusto uudistui syksyllä 2004. Tämä nykyinen ei ole hyvä, mutta parempi se on kuin entinen. Indie Filmsin nettipuodista myytiin vuoden 2004 aikana (2kk aktiivista olemassaoloa) neljä tuotetta.

Lehikoinen-Riionheimo-Lajunen -kollektiivin Rieku ja Raiku -sarjakuva aloitti viikottaisen ilmestymisensä Aamulehdessä syksyllä 2004. Vuoden 2005 alusta Pib:n syndikoima sarja ilmestyy myös joensuulaisessa Karjalaisessa. Sarjakuva on ilmestynyt kuukausittain Me-lehdessä vuodesta 2000 – muistaaksemme.

Pekka Jokisen Eläkeläiset – yhtyeen hahmoihin tukeutuva Ajankohtaistoimitus-strippi ilmestyi Johonny Kniga kertoo -lehdessä koko vuoden vaan eipä ilmesty enää koska koko lehti on kaput.

Muita toteutettuja graafisia töitä ovat olleet mm.
– Kantri-Anteron äänilevyulkaisujen kannet
– tulevan Riemufestivaali 2005 -tapahtuman graafinen ilme
– Radio Helsingin printtimainonta
– Hankikannon CD-julkaisujen grafiikka
– piirroskuvat Merimiespalvelutoimiston Vapaavahti-lehteen (Elinalle kiitos!)
– Sitä sun tätä eli emmäämuista.

Tulevaisuuden näkymiä

Kuttuakos se teille viiluu.

Tomi
Chiang Maissa 30.12.2004