Katsaus vuoteen 2007

Indie Filmsin vuosi alkoi uusien kotisivujen valmistumisella. Sivut toteutettiin perhepiirissä: Tomi speksasi ja teki sisältöä ja Laiska näpytteli koodia. Sivuston on tarkoitus olla selkeä, nopeasti latautuva ja informatiivinen. Paljon voi vielä korjata ja vanhempien elokuvien omia sivuja on tarkoitus rakennella lisää ajan kuluessa. Ikuisuushanke. Kommentteja, korjausehdotuksia, virhehuomautuksia ja havaintoja toimimattomista linkeistä saa lähettää. Kiitos. (sähköposti: tomi.riionheimo(xxx)indiefilms.fi )

Indie Filmsille juhlavuoden 2007 suurimpia juhlan aiheita olivat Tango Finlandia -elokuvan valmistuminen monen vuoden hieromisen jälkeen ja Kaukosaaren kirous -elokuvan äsäkkä tuottaantuminen melkein vuodessa. .

Tango Finlandiasta valmistui myös 4 kpl 35 mm esityskopiota. Kuvaaja Antti Takkunen astui tuotannon loppuvaiheessa tuotantopäällikön (no joo – tuottajan) saappaisiin ja loistojälkeähän siitä seuraasi. Rainan ensimmäinen julkinen näytös oli Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailusarjan näytöksessä maaliskuussa. Tampereella hippasi myös lukuisa joukko elokuvan tekijöitä. Elokuvan juhlanäytös pidettiin Helsingissä Kino K-13:n tiloissa huhtikuussa borskeiton voimalla ja illan mittaan jytäköitynyttä herkkuboolia säästämättä. Riemukkaat juhlat jatkuivat palmusunnutain puolelle lähibaarissa. Kiitos kaikille jotka toivat juhliimme kukkia. Kuvaaja-Anttimme virpoi niillä koko jatkoporukan. Painioteluiden osalta jatkopaikkana oli ravintolarakennuksen kulman takainen nurmikko. Pirkko haastoi useita ja selätti jokaisen leikkiin ryhtyneen – muistaakseni.

Laiska Lajunen

Laiska Lajunen ja edesmennyt elokuvateatteri

Tango Finlandia ehti vuoden 2007 aikana kiertää yli 30 kansainvälistä festivaalia. Elokuva palkittiin Rauman Blue Sea Film Festivalilla lyhytelokuvasarjan toiseksi parhaana elokuvana ja Norjassa Os:n filmifestivaalilla festivaalin parhaana animaationa. Elokuvan ohjaajat tekivät kansainvälisiä vierailuita ainoastaan portugalia puhuviin maihin. Tomi vietti muutaman viikon Rio de Janeiron ja Sao Paulon Anima Mundi festivaaleilla Brasiliassa ja syksymmällä Hannu ja Tomi piipahtivat Portugalissa Espinjon Cinanimassa. Brasilian veikkojen festivaalit olivat animaation ilojuhlaa parhaimmillaan – portugalilaisten meininki olikin sitten suhteellisen kuivakkaa ja melkeinpä tylsää. Meidän suomalaisten menossa ei ollut valittamista Portugalissakaan. Tango leviää myös maailman telkkareihin: elokuva on myyty Australiaan ja filmin muun maailman levityksestä huolehtivat nyt kanadalainen ja saksalainen levitysyhtiö. Elokuvan Euroopan oikeuksista huolehtii edelleen myös Indie Films. Tango Finlandian festivaalikierto jatkuu vielä vuonna 2008.

CHRZU:n Kaukosaaren kirous -elokuvan tuotantohistoriasta on laajempi kirjoitus elokuvan omalla sivulla. Tuotanto aiheutti allekirjoittaaneelle lukuisia valtaisan onnen ja ilon hetkiä. Juhlavuoden juhlatuontanto, jonka tekemisen aikana Helsingin ja Turun välisen rataosuuden maisemat tulivat hyvinkin tutuksi.

Animaatiostudio

Animaatiostudiossa pitää katsoa eteensä ja liikkua varovasti

Indie Films tuotti kevään ja kesän aikana yhdessä Liikkuvan tuotannon kanssa Teos-kustantamon julkaiseman Hyvä hiihtokoulu -kirjan liitte-DVD:n. Kevättalvinen kuvausmatka Leville oli mitä rattoisin kokemus. Yhtiömme perustaja Petri Rossi toimi kuvaajana ja allekirjoittanut assaroi. Ohjauksesta vastasi Liikkuvan Axa Sorjanen. Leikkauksen hoitelimme myöhemmin Axan kanssa kimpassa. Ja tiedoksenne vaan rakkaat lukijat: murtomaahiihto on luultavasti kaikkein parasta ja mukavinta liikuntaa. Hikilaudat kainaloon ja ladulle! Tuottamaamme kuva-aineistoa on nähtävissä myös Karhun hiihtosivuilla.

Petri Rossi

Petri Rossi osaa pitää kameran suorassa ja monot vinossa

Heinäkuun lopussa muutimme toimitilamme Kallion kellariloukosta ydinkeskustaan Iso Roballe. Hei hei Lilith – kivaa oli naapurissa. Yhteistila Stupido productionsin kanssa on osoittautunut mukavaksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Toimistotila mukautui myös oivaksi animaatiostudioksi syyskuussa kun kuvasimme siellä firman myöhemmin julkaistavan ylihienon tunnustrailerin. Valot tähän viisaushankkeeseen lainasi Animaation apupyörä. Indie Films nostaa hattua.

Antti Takkunen

Kuvaaja Antti Takkunen valaisee

Indie Films huolehti tavalliseen tapaan myös Eläkeläiset-yhtyeen nettikaupasta Jokisen Valinnasta. Kiertuemyyntimatkat jäivät väliin, koska yhtye piti toiminnassaan välivuotta. Välivuosi katkesi hetkeksi syyskuussa kun Indie Filmsin osatuottama Eläkeläiset-DVD Sekoilun ytimessä sai myydyksi kultaa. Kultajuhlia vietettiin ravintola Bellyssä humpan ja tainnuttavien virvokkeiden merkeissä.

HumppakonserttoHurja poro

Äänilevyjen kansia

Allekirjoitaneen näkyviä graafisia töitä vuoden 2007 aikana olivat Eläkeläiset- ja Hurjaporo -yhtyeiden CD:n kannet (Hurjaporo oli Hurjaruuthin talvisirkusyhtye talvella 2007-8), SES:n julkaiseman verotietopakettikirjan kansi sekä Nurmeksen Nevari-tapahtuman juliste. Pari tilausmuotokuvaakin tuli piiperrettyä niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

VerokirjaJuliste

Kirjan kansi ja julisteen kuva

Vuoden 2007 aikana yhtiön palveluksessa piipahti erimittaisilla työsuhteilla 18 henkilöä. Lisänä tietenkin omien firmojensa kautta työskennelleet. Vakituissa töissä säännöllisellä palkalla ei yhtiössä työskentele vieläkään ketään. Perusporukka pyörii edelleen lähietäisyydellä. Järvisen Ykä toteuttaa rokimpia hankkeitaan omatoimisesti tai Tivoli-yhteisön jäsenenä sekä Otso Tiaisen Lionhair productionsin kautta. Jan Andersson hoitelee hommansa Animaatiokoplan piikkiin ja Antti Takkunen freelanceilee kuten ennenkin. Työharjoittelijana Indiessä vuonna 2006 aktiivisesti vaikuttanut Simo Ekholm on pysynyt alalla ja työskennellyt mm. DocPoint-festivaalien palveluksessa.

Jan Andersson

Jan Andersson väkertää Turussa kesällä 2007

Yhtiön pian antiikkisella videokalustolla kuvattiin yllä mainittujen lisäksi vuoden aikana mm. Disco Ensemblen DVD:tä, Downstairs- ja Kometa -yhtyeiden videoita ja Children Of Bodomin studiosessioita. Osia Jan Anderssonin Nenäliinoja myytävänä -elokuvan jäljellä olevista lavasteista päätyi kierrätyskäyttöön Tivolin Fullsteam Recordsille tuottaman Ismo Alanko Teholla -duon Päästänkö irti -videon lavasteiksi.

Finnanimation perustamiskokous

Poseeraustunnelmia Finnanimation Ry:n perustavassa kokouksessa

Muuta elokuvallista aktiivisuutta vuonna 2007 oli Finnanimationin virallistuminen rekisteröidyksi yhdistykseksi. Mainoselokuvien hektiseen maailmaan Indie Films pääsi piipahtamaan osallistumalla Sami Hantulan Neitsytfilmin Poloiset-aiheisten mainoselokuvien tekemiseen syksyisessä Helsingissä. Kesällä 2008 julkaistavat elokuvat mainostavat pyöreitä vuosia täyttävää Filmihullua.

Vuoden 2007 koskettavin ja hienoin elokuvakokemus oli Monster Road, Brett Ingramin dokumentti animaationtekijä Bruce Bickfordista.

There is 2 terrible things about life: 1. Its so terrible, 2. Its so short.
– George Bickford

Tulta päin!

Tomi, Chiang Maissa 7.2.2008

Tomi Chiang Maissa