Katsaus vuoteen 2009

Vuoden 2009 elokuvahistoriallinen merkitys yhtiöllemme tulee jäämään vähäiseksi. Olevat ja tulevat elokuvahankkeet edistyivät hidastetulla nopeudella. Jo valmiit tuotannot jatkoivat kuitenkin maailmankierrostaan.

Elokuvat

Tango Finlandia ja Kaukosaaren kirous esitettiin mm. Antarktiksen elokuvafestivaaleilla, siis etelänapamantereella. Tomi osallistui Ottawan animaatiojuhlille Tango Finlandian kanssa ja Amsterdamin Clickissä ihan vaan huvikseen – jossakinhan ne elokuvat pitää jättää katsomatta. Tangon päähenkilöt poseerasivat Ottawan festivaalikatalogissa puolen sivun kuvassa eikä kaupungilla jaossa olleen ilmaistablodin kuvan katsomiseenkaan suurennuslasia tarvittu.

Ohjaajistamme Jan Andersson valmisteli vuoden aikana Kuvitettu kaupunki -hanketta yhtiöltämme iäti valmistumassa olevan Mankelin lisäksi ja sai valmiiksi Peräkamarin poika -nimellä kulkevan elokuvan käsikirjoituksen. Allekirjoittaneen tosi viksuna kaverina tunnettu alter ego Pekka Jokinen työsti kesäharrastuksenaan loistoanimaation Das Model Eläkeläiset-yhtyeen varhemmin julkaistuun kappaleeseen. Eläkeläiset-yhtyeen euroviisuehdokkuus poiki Hulluna humpasta -kappaleeseen tehdyt kepeät sing along – ja karaokevideot.

Kultaa jo vuonna 2007 myyneestä Eläkeläisten Sekoilun ytimessä DVD:stä otettiin joulukuussa taas uusi painos. Nyt uusilla kansilla.

Web

Indie Filmisin oma Animate or die! -nettikauppa avattiin jossakin vaiheessa vuotta samoin kuin aatteet myytävänä -ideologian hengessä pyöräytetty taideprojekti ja ansaintasivusto Capitalism.fi. Sivustot tuoteuteettin yhteistyössä Laiska Lajusen ja Kalamukin kanssa kuten myös Pelle Miljoonan nettikauppa pellekauppa.net ja Punk ja yäk! cd-boxin lanseeraussivusto punkboxi.net (näissä luonnollisesti mukana myös Stupido Records). Kalamukin kanssa toteutettiin Eläkeläiset-yhtyeen kotisivu-uudistus (WordPress) Facebook- ja Twitter-linkityksineen ja YouTube-tileineen. Indie Filmsin kotisivuston uudistusta suunniteltiin vuoden aikana useasti. Tai ainakin melkein.

Indie Filmsin ja Kalamukin edustajat lähipiireineen osallistuivat kesäkuun alusta alkaen aktiivisesti Facebook-yhteisösivustolla tapahtuvaan Statusjamboree-häiriökäytöskukkasen innovointiin ja totetukseen. Statusjamboreen koet Facebookissa tiistaisin klo 11.30 -12.30.

Graffaa

Vuoden ensimmäiset kuukaudet hujahtivat Eläkeläisten Korkeajännityksen Humppaa tai kuole! piirtämisen parissa. Teos julkistettiin maaliskuussa Tampere kuplii -sarjakuvatapahtumassa. Yhtye soitti julkistamistilaisuudessa ja tupa oli tietysti tulvillaan. Sarjakuvaa saa ainakin vielä toistaiseksi Eläkeläisten nettikaupasta.

Lähes koko graafisen suunnittelun osastomme toiminta liittyi tänä(kin) vuonna humppaan ja Eläkeläiset-yhtyeeseen. Kokoelma CD:n je euroviisubiisin 7″ vinyylin kannet, ilmaisladattavat seinäkalenterit ja työpöydän taustakuvat, tammikuinen (2010) euroviisukalenteri, muutama juliste ja joukko uusia oheistuotteita suunnitteluineen. Riemulle valmistui Paska kesäduuni -kiertueen epäselvä taidejuliste.

Muuta touhausta

Virallisten festivaalivisiittien lisäksi sekä Vancouverin filmijuhlilla että New Yorkin CMJ2009 musiikki- ja elokuvafestivaaleila oli kivaa. Pöhkömmästä päästä toimintaa olivat tietysti Eläkeläisten kiertueet ja keikat oheistuotemyynteineen ja Saksan osalta myös matkajärjestelyineen ja kiertuedamagerointeineen. Keikkoja kertyi yhteensä 26 joista 12 Saksassa.

Hanoi Rocksin jäähyväiskeikkojen takahuonetapahtumien seuraaminen kameran kanssa oli kokemus jota en vaihtaisi mihinkään. Suomen parhaaksi live-DVD:ksi jo julistetun plätyn toteuttivat tietysti Järvisen Ykä ja Tiaisen Otso – tällä kertaa Kastarin Antin Tivoli-firman hoivissa.

Chiang Maissa 25.2.2010

Tomi Riionheimo